Hudba k Absintu

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Slovi
Vymývač
Oblíbený absinthe: alcool de vin
Kontaktovat uživatele:

Re: Hudba k Absintu

Příspěvek od Slovi »

Ithi píše:Mimochodem, slyšel jsi soundtrack k TRONovi, který udělali? -jeden z nejlepších, co jsem slyšela...
S tímhle tvrzením si dovolím nesouhlasit. Je totiž třeba se odpoutat od DP fanouškovství. OST k filmu Tron Legacy rozhodně je vynikající filmová hudba, která ve spojitosti s vizuální a zvukovou stránkou filmu pracuje neobvyklým, výborným způsobem. Běžný systém filmové hudby spočívá v primu - obrazu, kterému sekunduje hudba - doprovodná audio část podporující prim. U Trona se ale velice často stává, že hudba není koncipovaná podle choreografie a děje scén, nýbrž naopak, scény jsou organizovány podle hudby a to je dosti netradiční (oblékání do kostýmu, vstup do Grindu, aréna, klub atd.) Takže úspěch OST k Tronu spočívá v celkové komunikaci s ostatními technickými aspekty filmu. (Sama vizuální část by byla kapitola sama o sobě.) Tolik k OST ve filmu, není co vytknout. Problém nastává u OST na cd puštěném doma.

Kde filmová hudba DP ve filmu působí perfektně, soundtrack sám už je poměrně rozpačitý. V první řadě trpí klasickým neduhem a to přílišnou fragmentovitostí, kde snad žádná ze skladeb nemá přes tři minuty (někdy i méně). Na tak krátké ploše není s čím pracovat a ze soundtracku se stává pouze soubor za sebe poskládaných nápadů. Poznávací znak dobrých OST je jasně daná rozsáhlá kompozice, delší skladby a obsáhlá práce s tématy, jak hlavními, tak i vedlejším. To se u Trona nekoná. Navíc cd je značně nevyrovnané a celkový dojem je asi takový, že člověku zůstanou v hlavě tři-čtyři nejnadupanější skladbičky (které si člověk musí vychutnat na pořádné aparatuře) a zbylá "vata" zůstane pouze jako výplň mezi nimi. Tam kde ve filmu působí i klidné pasáže dobře, bez filmu už tak dobře nefungují. Kolikrát jsem se u poslechu přistihl, že jsem si musel (a chtěl) vybavovat scény z filmu (naštěstí mám celkem dobrou vizuální paměť), abych dané pasáže zasadil do kontextu a ony dostaly smysl a nějakou kvalitu. A to je hlavní problém (ale zároveň velká výsada) tohoto OST. Jednoduše ho musíte poslouchat s filmem, který ke svému úspěchu potřebuje. Film, který by bez této hudby strádal. Je to vzácná symbióza. A ani jedna část nemůže plnit plně svou funkci samostatně.

Co jsem se zatím nezmínil a nesmím to opomenout, je pochvala DP za perfektní skloubení elektronické a orchestrální hudby. Ne, že by to tu už párkrát nebylo (a bylo vidět, že chlapci brali spoustu inspirace od ostřílenějších soundtrackových veteránů - Zimmer (a spol.) tam je slyšet poměrně často), udělali to ale svěže a ta hudba padla k té chladně svítivé, temně designované vizualitě jako prdel na hrnec. Takže ve výsledku je jejich debut na poli filmové hudby tak na cca 5/10 v případě poslechu doma, cca 8,5/10 v rámci filmu.

To bylo ve zkratce zdůvodnění, proč je podle mě hodnocení OST Trona jako jednoho z nejlepších OST dost zcestné a zároveň lehké nastínění, proč se tenhle OST nedostal na nominaci na Oscara, jak mnozí čekali. (Nutno ale podotknout, že zcela nesmyslně byl Tron vynechán z nominací na Oscara za vizuální efekty, mix zvuku a kostýmy.)

A abych nebyl za prudiče, já mám DP taky dost rád, poslouchám je pravidelně, takže to není namířeno vůbec proti nim. A samotného Trona jsem taky velký fanoušek, stihl jsem jej vidět u nás doma v 3D digitálním kině, zašel jsem si na něj do Prahy na promítání v IMAX 3D a nedávno jsem si jej čerstvě připomněl skrz Blu-ray. Takže tak. :-)
"Warrior struggling / to remain relevant / warrior struggling / to remain consequential.
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Musim souhlasit se Slovim...Sice to nedokazu takhle popsat :D , ale mam z toho OST podobne rozpacitej pocit...skladeb, ktery si clovek zapamatuje by se dalo napocitat na prstech jedny ruky...zbytek pusobi spis jako nejaky minutovy znelky...

Kdyz uz sme u toho...jaky OST mate radi? Za me Godfather a Blow z filmovych, z hernich pak The Elders Scrolls:Oblivion a na poslouchani pri praci, kdyz potrebuju jen neco prijemnyho, nad cim nebudu muset premejslet, tak soundtracky z Need For Speed...
Omnia mea mecum porto.
Ithi
Aktivní pijan
Oblíbený absinthe: La Grenouille, Mead Base
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ithi »

Chlapci, řekli jste to hezky.... :-) fakt.... A já s vámi někde v hloubi duše tiše souhlasím. Ale neboť jsem TRON-fanatik, nemůžu to přiznat. :lol:
Taky jsem na něm párkrát v kině byla, blue-ray už nějakou dobu mám a soundtrack poslouchám velmi často ...jenže je fakt že při poslechu hudby mi v hlavě pokaždé jede ten film, takže možná zčásti pořád hodnotím celek a ne jen audio stránku. ... A přiznám se, že moc soundtrackům neholduju, hlavně proto, že mne většinou nebaví. Takže nějaké velké zkušenosti v tomhle směru nemám a zas tak moc jsem jich neslyšela. .... ;)
Ale stejně jsem ráda že máte DP rádi. A Trona jakbysmet :D
.......
Z herních OST rozhodně Machinárium :twisted: a vybrané kousky z WoWka http://www.youtube.com/watch?v=tPdqR-gj2LI -moje oblíbené trollí voodoo rytmy. :)
The Whole Universe Is Just An Splendid Illusion That Blinds The Human Eye
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Když jsme u soudtracků, na HBO právě konči The Book of Eli s úchvatnou hudbou od Atticuse Rosse http://www.youtube.com/watch?v=dSwyJ0aaM4k Pár měsíců poté napsal Atticus společně s Trentem Reznorem neméně parádní hudbu k The Social Network.
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Machinarium je genialni samo o sobe :ugeek: sem moc rad, ze takovej skvelej pocin vzniknul prave u nas :)
Omnia mea mecum porto.
Slovi
Vymývač
Oblíbený absinthe: alcool de vin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slovi »

Dworzaaa:
Hudba ke Kmotrovi je fenomenální. Stejně jako film. Stejně jako kniha. Osobně mám asi nejraději Zimmerův OST k Poslednímu samuraji. (Vedle Temného rytíře to je podle mě vrchol jeho tvorby. Mimochodem, ten dlouhý táhlý tón na začátku jsou dvě zkreslená cella. :)) Líbí se mi fajn odpočinkový styl skladeb Davida Holmese v trilogii Ocean's 11/12/13. Rád si posedím u Schindlerova seznamu. Sice nic moc OST, ale stejně jej mám celkem rád; Wojciech Kilar - Dracula. V podobném duchu se nese, tentokrát už kvalitnější, Marco Beltrami v druhém Underworldu. Teď už nesmrtelné klasiky sci-fi/fantasy Star Wars a Pán prstenů mi tu občas taky hrají. Zvláště když potřebuji extra dlouhé zvukové plochy na podklad k nějaké práci. Tri-a víc-logie jsou na to jak stavěné. Potom je velmi zajímavý sountrack k Total Eclipse (dá se tam vysledovat ústřední motiv Requiem for a Dream použitý o pár let dřív). Z elektronicky laděných soundtracků pak poslouchám hodně už zmíněný The Social Network, ale i toho Trona :roll: a nejnověji zakouším Limitless (ale má obdobné neduhy jako Tron). Zajímavé věci dělá Jocelyn Pook, hodně depresivně laděné. Co se týče kompilačních OST, dost dobrá je RocknRolla a nebo třeba Dobrý ročník (tam má navíc pár autorských kompozic Marc Streitenfeld, další můj oblíbenec.) Obecně mám rád buď klasické orchestrální věci, nebo historické soundtracky a pak energické, výbušné, agresivní... nejlépe orchestr, rockové bicí a hutná kytara do toho, věci... ale stále se ne a ne dokopat, abych tu filmovou hudbu objevoval nějak pravidelněji a systematicky. Ať žije chaos.

Co se týče her, tak vede asi Gothic... Machinarium je pecka taky, zvláště pak ta skladba pouliční kapely! A vesměs drtím OST ze série Total War. Aktuálně Shoguna 2. U těch her jsem ale ty OST nikdy nějak systematicky nevyhledával a neposlouchal, takže si moc rychle nevybavuji. Docela zajímavý počin je teď k Homefront. Soundtrack se skládá z předělávek písní slavných (rock/metalových) kapel.
Martin:
Atticus Ross je génius a v kombinaci s Trentem se to umocnilo. Slyšel jsi už EP jejich projektu "How to Destroy Angels"?

Nicméně co se týče mých nových hudebních (nesoundtrackových) objevů, díky traileru na Limitless jsem přišel na výbornou (ano!) hip hopovou skladbu Power od Kanye Westa, toho chlapíka si ohlídám. Fanoušky Daft Punk by od něj mohl zaujmout/pohoršit remix Harder, Better, Faster, Stronger.

A pak velmi zajímavou věc (vtipně najitou díky jednomu pěknému videu s pěknou, kroutící se divou :twisted: (tobě by se asi líbila Dworazaaa, spousta tattoos - v případě zájmu pm :-D) od Awolnation - Sail.

Užijte si odkazy.

Edit: Martine, nešlo by nějak udělat, aby se odkazy z fóra otevíraly v novém okně? Už docela dlouho mi to je trnem v oku jak se to zobrazí místo absinthemafie.
"Warrior struggling / to remain relevant / warrior struggling / to remain consequential.
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
Absinther
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Absinther »

uff to je zase nových příspěvků :o -skoro nevím kde začít
Především bych asi nesouhlasil s tou kritikou Tronovského OST -mě se to tak na prvních pár poslechů taky zdálo -ale-když jsem si to pustil poněkolikkráté poznal jsem, že to album perfektně funguje jako celek i naprosto nezávisle na filmovém prožitku(a možná bez něj i lépe)....Spíš jde o to, že člověk zprvu čeká nějáké našlapané skladby a z tohodle pohledu se mu dostane jen několika méně výrazných tracků s příliš často opakujícím se motivem....Když se ale přehodí vnitřní poslechový systém a začne se to vnímat vcelku- jako jeden kus-je to krásně gradující a vymazlená záležitost.
...................To jen tak..jako druhý úhel pohledu-Aby člověk který Trona ještě neslyšel, nedostal (díky sloviho promyšlenému komentáři)dojem, že bez filmu to OST nefunguje naplno....... ;) .

K mému oblíbenému Trentovi a jeho úspěchu s the social network bych měl jen malou výhradu a tou je fakt, že většina skladeb je převzata z NIN projektu Ghosts...tak mi jen příjde zvláštní, že sbírá globy a oscary za něco co nahrál už před dvěma lety jako součást jiného projektu :? ....Ale možná mě jen štve,že mého hrdinu oceňují takhle zaprděné a skostnatělé instituce a, že jeho to těší :lol:
K how to destroy angels bych napsal asi to, že tu Trent za podpory Atticuse (velmi zručně, efektně a sprostě) vykrádá sám sebe aby zajistil manželce trochu toho úspěchu a tepla záře reflektorů.....Takže z toho mám takové smíšené pocity

K ostatním-mým oblíbeným OST
za vrcholy považuju(víceméně)cokoliv co se váže k filmům Davida Lynche(povětšinou práce A. Badalamentiho)=OST k Twin Peaks http://www.youtube.com/watch?v=vKBRyNNW ... re=related , Lost Highway, nebo třeba Straight story to jsou geniality..........Dál musím zmínit OST na kterých dělá Joe Hisaishi=to jsou srdcovky...OST Kenjiho Kawaie(např.)ke Ghost in the shell= http://www.youtube.com/watch?v=vZ7IA78C ... re=related extááááze .........No a pak hříčky k filmům od Tarantina-ty bývají hodně výživně prokombinované.
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
Ithi
Aktivní pijan
Oblíbený absinthe: La Grenouille, Mead Base
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ithi »

Absinther píše: K ostatním-mým oblíbeným OST
za vrcholy považuju(víceméně)cokoliv co se váže k filmům Davida Lynche(povětšinou práce A. Badalamentiho)=OST k Twin Peaks http://www.youtube.com/watch?v=vKBRyNNW ... re=related , Lost Highway, nebo třeba Straight story to jsou geniality..........Dál musím zmínit OST na kterých dělá Joe Hisaishi=to jsou srdcovky...OST Kenjiho Kawaie(např.)ke Ghost in the shell= http://www.youtube.com/watch?v=vZ7IA78C ... re=related extááááze .........No a pak hříčky k filmům od Tarantina-ty bývají hodně výživně prokombinované.
K tomu Lynchovi bych jen doplnila http://www.csfd.cz/film/6254-industrial ... n-hearted/ .... To je naprosto geniální audiovizuální počin! .... kdo má jen trochu rád Davida Lynche a nádhernou, zvláštní a tajemnou hudbu, tohle musí vidět.
The Whole Universe Is Just An Splendid Illusion That Blinds The Human Eye
davar
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davar »

Neda mi to nezminit tento skvely song od King Crimson - atmosfera pisne je IMHO dotazena do dokonalosti jeste videoklipem...

http://www.youtube.com/watch?v=1KogHYeA0ns
Wajt
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wajt »

davar píše:Neda mi to nezminit tento skvely song od King Crimson - atmosfera pisne je IMHO dotazena do dokonalosti jeste videoklipem...

http://www.youtube.com/watch?v=1KogHYeA0ns
King Crimson jsou vynikající záležitost
Odpovědět