S tímhle tvrzením si dovolím nesouhlasit. Je totiž třeba se odpoutat od DP fanouškovství. OST k filmu Tron Legacy rozhodně je vynikající filmová hudba, která ve spojitosti s vizuální a zvukovou stránkou filmu pracuje neobvyklým, výborným způsobem. Běžný systém filmové hudby spočívá v primu - obrazu, kterému sekunduje hudba - doprovodná audio část podporující prim. U Trona se ale velice často stává, že hudba není koncipovaná podle choreografie a děje scén, nýbrž naopak, scény jsou organizovány podle hudby a to je dosti netradiční (oblékání do kostýmu, vstup do Grindu, aréna, klub atd.) Takže úspěch OST k Tronu spočívá v celkové komunikaci s ostatními technickými aspekty filmu. (Sama vizuální část by byla kapitola sama o sobě.) Tolik k OST ve filmu, není co vytknout. Problém nastává u OST na cd puštěném doma.Ithi píše:Mimochodem, slyšel jsi soundtrack k TRONovi, který udělali? -jeden z nejlepších, co jsem slyšela...
Kde filmová hudba DP ve filmu působí perfektně, soundtrack sám už je poměrně rozpačitý. V první řadě trpí klasickým neduhem a to přílišnou fragmentovitostí, kde snad žádná ze skladeb nemá přes tři minuty (někdy i méně). Na tak krátké ploše není s čím pracovat a ze soundtracku se stává pouze soubor za sebe poskládaných nápadů. Poznávací znak dobrých OST je jasně daná rozsáhlá kompozice, delší skladby a obsáhlá práce s tématy, jak hlavními, tak i vedlejším. To se u Trona nekoná. Navíc cd je značně nevyrovnané a celkový dojem je asi takový, že člověku zůstanou v hlavě tři-čtyři nejnadupanější skladbičky (které si člověk musí vychutnat na pořádné aparatuře) a zbylá "vata" zůstane pouze jako výplň mezi nimi. Tam kde ve filmu působí i klidné pasáže dobře, bez filmu už tak dobře nefungují. Kolikrát jsem se u poslechu přistihl, že jsem si musel (a chtěl) vybavovat scény z filmu (naštěstí mám celkem dobrou vizuální paměť), abych dané pasáže zasadil do kontextu a ony dostaly smysl a nějakou kvalitu. A to je hlavní problém (ale zároveň velká výsada) tohoto OST. Jednoduše ho musíte poslouchat s filmem, který ke svému úspěchu potřebuje. Film, který by bez této hudby strádal. Je to vzácná symbióza. A ani jedna část nemůže plnit plně svou funkci samostatně.
Co jsem se zatím nezmínil a nesmím to opomenout, je pochvala DP za perfektní skloubení elektronické a orchestrální hudby. Ne, že by to tu už párkrát nebylo (a bylo vidět, že chlapci brali spoustu inspirace od ostřílenějších soundtrackových veteránů - Zimmer (a spol.) tam je slyšet poměrně často), udělali to ale svěže a ta hudba padla k té chladně svítivé, temně designované vizualitě jako prdel na hrnec. Takže ve výsledku je jejich debut na poli filmové hudby tak na cca 5/10 v případě poslechu doma, cca 8,5/10 v rámci filmu.
To bylo ve zkratce zdůvodnění, proč je podle mě hodnocení OST Trona jako jednoho z nejlepších OST dost zcestné a zároveň lehké nastínění, proč se tenhle OST nedostal na nominaci na Oscara, jak mnozí čekali. (Nutno ale podotknout, že zcela nesmyslně byl Tron vynechán z nominací na Oscara za vizuální efekty, mix zvuku a kostýmy.)
A abych nebyl za prudiče, já mám DP taky dost rád, poslouchám je pravidelně, takže to není namířeno vůbec proti nim. A samotného Trona jsem taky velký fanoušek, stihl jsem jej vidět u nás doma v 3D digitálním kině, zašel jsem si na něj do Prahy na promítání v IMAX 3D a nedávno jsem si jej čerstvě připomněl skrz Blu-ray. Takže tak.