St. Antoine

Seznam pravých absintů, nové absinty na trhu, uživatelské hodnocení, vzorky a vše kolem.
Odpovědět
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: St. Antoine

Příspěvek od Martin »

Veškerá ostrost v pětce je z nabušeného fenyklu jehož poměr bude v šestce upraven. Škoda, já fenykl rád :)
PytelBrambor
Zelený pionýr
Oblíbený absinthe: Libertine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PytelBrambor »

Tak jsem se dostal k pětce (neprodává Nálada tajně něco jiného :mrgreen: ).
Zatím se do ní "rozkoukávám", chuťové pohárky se vesele cákají a nos si zvyká.
Je to věru něco jiného, než předchozí St. Antoinové, které jsem měl. Nemám takové portfolio, jako zdejší guru (měl jsem tuším 2,3 a teď 5), ale nemůžu říci, že by to byl absint podle mého gusta.
Docela mi připomíná Sinopale. Avšak ten je o dost výrazněji bylinkovější. Nevím, jestli je to zrovna ten fenykl, ale ta chuť je podobná, takže tipuji, že Sinopal krom tuny anýzu vládne právě i touto bylinou.
Já tuhle chuť osobně nazývám "jehličí". :mrgreen:

St. Antoine 5. je o dost vyváženější a střídmější. Zkrátka je tam toho "přiměřeně", kdežto u Sinopalu mi přišlo, že někomu ucukla ruka a vysypal do toho snad celou Tatrovku. :lol:
Nemůžu ale říci, že by mi to nechutnalo. Byť se ještě dopracovávám ke dnu sklenice.
Pije se mi o to radostněji, že v den doručení St. Antoinu jsem nalezl mou týdny ztracenou kádinku, již užívám k naplňování see-saw.

Nakonec - poklona k louche efektu. Od posledně (tj. asi 3. šarže) je to ještě lepší. Opravdu kvalitka, při přípravě radost pohledět!
,,Svět stál a stojí na práci, ne na náladě, svět udržuje se jen prací, a to prací drobnou, prací stálou."
T.G. Masaryk
Toothy

Příspěvek od Toothy »

Rád bych napsal takovou lehkou recenzi a berte ji prosím s nadhledem. Absinthu mám vypitého litry, ale všechny byly pouze od Bairnsfatheru (který také prodávám). Jakmile jsem se dostal na tyto stránky, tak jsem zacítil chuť poznat i jiné absinthy. Objednal jsem si tedy od Martina zásilku, která obsahovala St. Antoine limitovanou edici (jako první láhev do archivu), St. Antoine a ještě nějaké náčiní k správnému pití absinthu. Již po otevření láhve jsem ucítil obrovský závan bylinek. Nebyl zde vůbec cítit alkohol. Připravil jsem si jednu sklenici a pozoroval jsem louche efekt. Bylo to krásný zážitek, kde pomalu vidíte odspoda sklenice, jak se postupně mísí a zabarvuje. Po ochutnání jsem byl přímo nadšen, avšak poté, nevím jak bych to nazval, mi něco stouplo do nosu a nebylo to příjemné. Cítil jsem takovou divnou chuť při každém napití. Nevím jestli to bylo použitou vodou - horská voda, ale nebylo mi to vůbec příjemné. Zítra asi vyzkouším jinou a dám ještě vědět. Jsem také zvědavý na La Grenouille vzorek, který jsem měl rovněž v zásilce. Omlouvám se za takovou "lehčí" recenzi, ale berte ji prosím jako od absithového začátečníka, který se postupně učí.
dEffect
Pokročilý absintista
Oblíbený absinthe: Angelique verte suisse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dEffect »

Toothy píše:Rád bych napsal takovou lehkou recenzi a berte ji prosím s nadhledem. Absinthu mám vypitého litry, ale všechny byly pouze od Bairnsfatheru (který také prodávám). Jakmile jsem se dostal na tyto stránky, tak jsem zacítil chuť poznat i jiné absinthy. Objednal jsem si tedy od Martina zásilku, která obsahovala St. Antoine limitovanou edici (jako první láhev do archivu), St. Antoine a ještě nějaké náčiní k správnému pití absinthu. Již po otevření láhve jsem ucítil obrovský závan bylinek. Nebyl zde vůbec cítit alkohol. Připravil jsem si jednu sklenici a pozoroval jsem louche efekt. Bylo to krásný zážitek, kde pomalu vidíte odspoda sklenice, jak se postupně mísí a zabarvuje. Po ochutnání jsem byl přímo nadšen, avšak poté, nevím jak bych to nazval, mi něco stouplo do nosu a nebylo to příjemné. Cítil jsem takovou divnou chuť při každém napití. Nevím jestli to bylo použitou vodou - horská voda, ale nebylo mi to vůbec příjemné. Zítra asi vyzkouším jinou a dám ještě vědět. Jsem také zvědavý na La Grenouille vzorek, který jsem měl rovněž v zásilce. Omlouvám se za takovou "lehčí" recenzi, ale berte ji prosím jako od absithového začátečníka, který se postupně učí.
Ahoj, to co opisujes je s velkou pravdepodobnostou zvlastny druh feniklu, ktory je o dost silnejsi, ako Martin pouzival predtym, a preto je ho citit v 5. sarzi viac. Mne osobne tiez nie je velmi pochuti tento fenikel, ale nejako som si na patku uz zvykol :) v siestej sarzi je v antonickovi vacsia harmonia, vyvazenost jednotlivych bylin no stale je tam citit ten zvlastny fenikel. Uvidime casom ako vyzraje postupne by mala dominancia feniklu ustupit. La Grenouille ludovo nazvana "zaba" :) je uplne iny absinthe, ako st.Antoine. Sviezejsi, lahsi, no vsak vyskusaj.

**** In absinthe is beauty like the truth in wine ****
Toothy

Příspěvek od Toothy »

Nevím, vážně mi tato "pachuť" nebyla příjemná. K Žábě se dostanu až zítra. Včera jsem vypil asi 5l absinthové limonády (u nás v Jeseník je hodně populární), tak dneska jedna sklenička stačí :-)
xsonnyk5
Pokročilý absintista
Oblíbený absinthe: St.Antoine
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsonnyk5 »

Pro mě byla chuť mírně nepříjemná pouze při první sklenici, když jsem si na ní zvykal. Druhý pohár jsem si už vysloveně užil a musel si hned dát další. :D Bohužel zatím nemám s čím srovnávat, takže nemůžu říct, jestli by mi jiná chuť seděla víc. Je k sehnání i jiná šarže St.Antoine? Jinak jsem dneska objednal Mansinthe, tak alespoň s tím srovnám. :)
Martin
° Capo di tutti capi °
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Tak jest, někomu ten fenykl v pětce sedne, někomu ne. Já byl z něj naopak nadšený a pokud vím, dnes ho používají i někteří domácí paliči ;)

V šesté šarži jsem ale upravil poměry (ano, šestka má v sobě dva druhy fenyklu, každý z jiného státu) a tak už není tak výrazný, jako v pětce.

A díky Toothy za názor. Pokud je St. Antoine tvůj první destilovaný absinthe, tak ta "divná" chuť co popisuješ může být právě kombinace anýzu a fenyklu, kterou jsi dosud nepoznal. Nezapomínejme, že absinthe je především anýzový nápoj a anýz tvoří největší část používaných bylin. Je paradox, že nápoj pojmenovaný po pelyňku ho obsahuje naopak docela malé množství a bývá až na třetím místě (sestupně je to anýz-fenykl-pelyněk).
Martin
° Capo di tutti capi °
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Dnes jsme vyexpedovali poslední kartony s pátou šarží a od zítřka se na náladě bude prodávat šestka! Její začátek výroby jsem vůbec neoznamoval a jako první ji ochutanli mafiáni na posledním ČSAS.

Změny jsou následující:
- oproti pětce upraven poměr fenyklu. Ten nabušený z pětky je v šestce jen v 10%, zbytek tvoří osvědčený ze čtverky
- báze je založena na vínovici!
- yzop z mé zahrádky :)

Žádné změny v receptu už nebudou, Antoine už nečekají žádné výraznější změny. Jediné co v budoucnu přijde budou jen moje vlastní byliny, hlavně pelyněk pravý a pontický. Oba dva mám už z letošní úrody, ale šestka byla vyrobena ještě před jejich sběrem.

Změna ve fenyklu a bázi vrátila Antoine zpět k chuti čtverky, takže zpět k tradičním kořenům. Všechny další experimenty budu provádět v limitovaných edicích speciálních absintů.

Říkám to sice u každé šarže (protože si za nimi stojím), ale tohle je zatím nejlepší Antoine!
Absinther
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Absinther »

Hmm tak to jsem více než zvědavý-protože ať byla čtverka jakkoliv geniální ,tak pětka mne oslovila více svou osobitostí a nekompromisností.....snad se tyhle prvky moc nevytratily :roll:
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
Martin
° Capo di tutti capi °
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Uvidíš sám, je tam to nejlepší ze čtverky a pětky. All in one :)
Odpovědět