Stránka 5 z 9

Re: Skladování

Napsal: pon 18. lis 2019 15:08:55
od HNS
Malé soudky za mne mají využití spíš třeba pro staření koktejlů. Z důvodů napsaných výše a také pro to, že malé soudky seženeš spíše nové, i když třeba z obchodů, kde se kdysi prodávali stáčené rumy, cherry apod. by to asi šlo...pokud chceš zkusit, zkus, vždy je lepší zkusit něco nového než nedělat vůbec nic :mrgreen:

Na staření koktejlů mne napadlo chrysanthemum a normálně jsem našel naši starou vykopávku na sociály i se skrytou reklamou :chuckle https://www.youtube.com/watch?v=ngdGn5xvueo" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Skladování

Napsal: pon 18. lis 2019 18:34:26
od Wagi
Tak prave nebo jestly pouzit treba demizon a ienom tam dat "par prouzku dreva" jestli by to melo cenu ;)))
Musim zapatrat a vykoumat to, si pak zase pohraju......
Zase nemam prave predstavu co by to cherry nebo rum mohlo vymyslet za chut :))))

Habu nedavno zkousel i jinej muj experiment - blend absinth ;)

Re: Skladování

Napsal: pon 18. lis 2019 23:14:22
od Tornado
Wagi píše:Zase nemam prave predstavu co by to cherry nebo rum mohlo vymyslet za chut :))))
Cherry a absint no teda to nevim..., ale sherry a absint to už by mohlo být lepší ;)

Re: Skladování

Napsal: pon 18. lis 2019 23:18:32
od HNS
Tornado: Na co sem myslel nevím :chuckle :chuckle :chuckle LOL na mne.

Re: Skladování

Napsal: úte 19. lis 2019 7:12:52
od Wagi
A ja to slepe opisu :lol: 8-) :?

Re: Skladování

Napsal: pát 29. lis 2019 10:07:04
od zzaraza
Musis si taky uvedomovat ze podstatou stareni v sudu neni na 100% extrakce latek z dreva a vychytavani latek z napoju na uhli, ale spis pomala oxidace rizanena pumpovanim kapaliny/plynu v drevene "membrane". Ten extrakt u absintu bude dost znat diky jeho vyssimu obsahu alkoholu, tipoval bych ze 5let je ta horni hranice stareni i v sudu hodne "promytem", v novem to spis budou mesice(tady by byla vhodna Martinova zkusenost).

Kazdopadne hazet klacky do demizonu vyresi jenom cast problemu, a to jeste tu mene podstatnou. Konakovou nebo pravou rumovou essenci bys to v podstate vyresil taky. Tu pomalou oxidaci bohuzel jinak nahradit temer nejde(snazi se o to lidi uz docela davno).

Chce to proste sud, cas, hodne materialu (s vyssi lihovitosti by mela stoupat "andelska cast").

P.S.: to je docela dobry material na odbornou publikaci, sledovat absint v sudu v case....bohuzel nezajimavy ani komercne ani vedecky, takze nejspis nikdy nebude zrealizovan.

Re: Skladování

Napsal: pát 29. lis 2019 13:01:21
od Wagi
Tak cas honit nemusim, jde spis o to si zas na chvili s necim hrat..... Treba to dopadne na nic,,, ono se to zase zkusi na nejakem konkretnim absintu a uvidi se jak dopadne......
Tezko muzu experimentovat s 30 litrama neceho $$$$$

Re: Skladování

Napsal: pát 29. lis 2019 18:43:24
od Rafael
Osobně si myslím, že takové pokusy povedou jen k degradaci a zmršení kvalitního produktu a nějakým patokům taky nepomůžou.
*
Je v tom tolik nejrůznějších proměnných které jsou obtížně vědecky zdůvodnitelné, že je mají zmáknuté jen staří klasičtí výrobci kteří to mají po generacích prověřené.
A nic nefunguje univerzálně a každá surovina vyžaduje něco jiného.
Navíc je těžké něco starého, zavedeného s letitou pověsti a historii kopírovat.
*
Např., napodobení zrání v sudech v nádobách s nejrůznějším stupněm opraženými hoblinami a s mírným vháněním vzduchu, kyslíku, nepřineslo žádané výsledky. Ale v domácích podmínkách na hraní si levné a dostupné.
Na rozdíl od jiných složitějších metod.
*
A sudy?
Jaké, jak velké, z jakého dřeva, kde by to dřevo mělo vyrůst, jaký stupeň vypálení sudu, vyčerpání aktivní vypálené vrstvy, jeho obnova, použití použtých sudů po jiné surovině, přečerpávání do sudů podle jejích stáří.

Umístění sudů?
Ve víceméně venkovním prostředí, ve sklepech se stálou teplotou, v teplém prostředí, jejích stěhování, promíchávání obsahu

Vlhkost, rosný bod, tlak vzduchu taky hodně ovlivňuje nejrůznější chemické i fyzikální zrací pochody
*
To jen tak namátkou co mě zrovna napadlo. A pak taky, že nejlepší je se na takové pokusy v domácích podmínkách v*srat.
*
Na druhé straně je to taková alchymie, že hodně funguje i jako marketing.
Třeba akvavit Linie mě v tom směru hodně zaujal.
(Ale nepil jsem ho nikdy...).

Re: Skladování

Napsal: pát 29. lis 2019 19:43:14
od Wagi
Tak sleduju veskere podnety a napady s pripominkami... Premyslel jsem s cim si hrat ;)))

To mas to same jednu dobu jsem zkousel blend absinth, ale to se driv uchoastas nez trefis ten top pomer i kdyz jeden ze vzorku se po letech celkem chytil.... Tak jsem premejslel co dal ;)

Re: Skladování

Napsal: pát 29. lis 2019 20:43:57
od Rafael
Já to neodsuzuji, to ne! Jen jsem napsal svůj názor..
A zkušenosti s degustací výrobků jednoho mého kolegy kdysi který se něčím podobným hodně zabýval. I když jen s jablečnou pálenkou. A čím víc se snažil, tím to bylo většinou horší...
A já jsem dopadl kdysi podobně. Navíc když jsem v jádru líný a výsledky nebyly adekvátní ke snažení.
Ale po pravdě napsáno soudky byly tehdy špatně dostupné a měl jsem strach o jejich sanitaci, údržbu tak jsem je měl spíš jen jako dekoraci a ne jako "výrobní" nástroj.

Tak mě ber s jistou rezervou.