Skladování

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
HNS
* Zkušený piják *
Příspěvky: 557
Registrován: pát 22. črc 2016 23:11:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od HNS »

Malé soudky za mne mají využití spíš třeba pro staření koktejlů. Z důvodů napsaných výše a také pro to, že malé soudky seženeš spíše nové, i když třeba z obchodů, kde se kdysi prodávali stáčené rumy, cherry apod. by to asi šlo...pokud chceš zkusit, zkus, vždy je lepší zkusit něco nového než nedělat vůbec nic :mrgreen:

Na staření koktejlů mne napadlo chrysanthemum a normálně jsem našel naši starou vykopávku na sociály i se skrytou reklamou :chuckle https://www.youtube.com/watch?v=ngdGn5xvueo" onclick="window.open(this.href);return false;
Vlci maj každou chvíli pocit, že jim odzvonilo, že už nemaj proč nabírat dech…ale pak se srnky znovu rozeběhnou.
Uživatelský avatar
Wagi
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1318
Registrován: úte 14. dub 2009 17:43:39
Oblíbený absinthe: Duplais, Jade PF 1901
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Wagi »

Tak prave nebo jestly pouzit treba demizon a ienom tam dat "par prouzku dreva" jestli by to melo cenu ;)))
Musim zapatrat a vykoumat to, si pak zase pohraju......
Zase nemam prave predstavu co by to cherry nebo rum mohlo vymyslet za chut :))))

Habu nedavno zkousel i jinej muj experiment - blend absinth ;)
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Tornado »

Wagi píše:Zase nemam prave predstavu co by to cherry nebo rum mohlo vymyslet za chut :))))
Cherry a absint no teda to nevim..., ale sherry a absint to už by mohlo být lepší ;)
HNS
* Zkušený piják *
Příspěvky: 557
Registrován: pát 22. črc 2016 23:11:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od HNS »

Tornado: Na co sem myslel nevím :chuckle :chuckle :chuckle LOL na mne.
Vlci maj každou chvíli pocit, že jim odzvonilo, že už nemaj proč nabírat dech…ale pak se srnky znovu rozeběhnou.
Uživatelský avatar
Wagi
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1318
Registrován: úte 14. dub 2009 17:43:39
Oblíbený absinthe: Duplais, Jade PF 1901
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Wagi »

A ja to slepe opisu :lol: 8-) :?
zzaraza
Pokročilý absintista
Příspěvky: 226
Registrován: pon 26. led 2015 17:44:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od zzaraza »

Musis si taky uvedomovat ze podstatou stareni v sudu neni na 100% extrakce latek z dreva a vychytavani latek z napoju na uhli, ale spis pomala oxidace rizanena pumpovanim kapaliny/plynu v drevene "membrane". Ten extrakt u absintu bude dost znat diky jeho vyssimu obsahu alkoholu, tipoval bych ze 5let je ta horni hranice stareni i v sudu hodne "promytem", v novem to spis budou mesice(tady by byla vhodna Martinova zkusenost).

Kazdopadne hazet klacky do demizonu vyresi jenom cast problemu, a to jeste tu mene podstatnou. Konakovou nebo pravou rumovou essenci bys to v podstate vyresil taky. Tu pomalou oxidaci bohuzel jinak nahradit temer nejde(snazi se o to lidi uz docela davno).

Chce to proste sud, cas, hodne materialu (s vyssi lihovitosti by mela stoupat "andelska cast").

P.S.: to je docela dobry material na odbornou publikaci, sledovat absint v sudu v case....bohuzel nezajimavy ani komercne ani vedecky, takze nejspis nikdy nebude zrealizovan.
Uživatelský avatar
Wagi
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1318
Registrován: úte 14. dub 2009 17:43:39
Oblíbený absinthe: Duplais, Jade PF 1901
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Wagi »

Tak cas honit nemusim, jde spis o to si zas na chvili s necim hrat..... Treba to dopadne na nic,,, ono se to zase zkusi na nejakem konkretnim absintu a uvidi se jak dopadne......
Tezko muzu experimentovat s 30 litrama neceho $$$$$
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Rafael »

Osobně si myslím, že takové pokusy povedou jen k degradaci a zmršení kvalitního produktu a nějakým patokům taky nepomůžou.
*
Je v tom tolik nejrůznějších proměnných které jsou obtížně vědecky zdůvodnitelné, že je mají zmáknuté jen staří klasičtí výrobci kteří to mají po generacích prověřené.
A nic nefunguje univerzálně a každá surovina vyžaduje něco jiného.
Navíc je těžké něco starého, zavedeného s letitou pověsti a historii kopírovat.
*
Např., napodobení zrání v sudech v nádobách s nejrůznějším stupněm opraženými hoblinami a s mírným vháněním vzduchu, kyslíku, nepřineslo žádané výsledky. Ale v domácích podmínkách na hraní si levné a dostupné.
Na rozdíl od jiných složitějších metod.
*
A sudy?
Jaké, jak velké, z jakého dřeva, kde by to dřevo mělo vyrůst, jaký stupeň vypálení sudu, vyčerpání aktivní vypálené vrstvy, jeho obnova, použití použtých sudů po jiné surovině, přečerpávání do sudů podle jejích stáří.

Umístění sudů?
Ve víceméně venkovním prostředí, ve sklepech se stálou teplotou, v teplém prostředí, jejích stěhování, promíchávání obsahu

Vlhkost, rosný bod, tlak vzduchu taky hodně ovlivňuje nejrůznější chemické i fyzikální zrací pochody
*
To jen tak namátkou co mě zrovna napadlo. A pak taky, že nejlepší je se na takové pokusy v domácích podmínkách v*srat.
*
Na druhé straně je to taková alchymie, že hodně funguje i jako marketing.
Třeba akvavit Linie mě v tom směru hodně zaujal.
(Ale nepil jsem ho nikdy...).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
Wagi
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1318
Registrován: úte 14. dub 2009 17:43:39
Oblíbený absinthe: Duplais, Jade PF 1901
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Wagi »

Tak sleduju veskere podnety a napady s pripominkami... Premyslel jsem s cim si hrat ;)))

To mas to same jednu dobu jsem zkousel blend absinth, ale to se driv uchoastas nez trefis ten top pomer i kdyz jeden ze vzorku se po letech celkem chytil.... Tak jsem premejslel co dal ;)
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Rafael »

Já to neodsuzuji, to ne! Jen jsem napsal svůj názor..
A zkušenosti s degustací výrobků jednoho mého kolegy kdysi který se něčím podobným hodně zabýval. I když jen s jablečnou pálenkou. A čím víc se snažil, tím to bylo většinou horší...
A já jsem dopadl kdysi podobně. Navíc když jsem v jádru líný a výsledky nebyly adekvátní ke snažení.
Ale po pravdě napsáno soudky byly tehdy špatně dostupné a měl jsem strach o jejich sanitaci, údržbu tak jsem je měl spíš jen jako dekoraci a ne jako "výrobní" nástroj.

Tak mě ber s jistou rezervou.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Odpovědět