St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Zapomněl jsem dodat jednu důležitou věc, sedmá šarže bude zároveň poslední číslovaná šarže! Odteď budu pálit takové množství, aby to vydrželo na celý rok, možná na dva! Takže už budu St. Antoine označovat jako ročníkový, nadcházející "osmá" šarže bude tedy ročník 2011.
Rozhodnutí je jednoduché, se stávající podobou jsem tak spokojený, že už ji nijak zásadně nezměním. Jediné co se bude měnit jsou drobné rozdíly v kvalitě použitých bylin v daném roce. Ale to je stejně tak jako u všech destilátů a vína. Další obrovská výhoda je v mnohem delším zrání ve sklepě. Už nebudu muset dělat tři šarže do roka a dávat je na trh po 4 měsících.
Ročník 2011, který začnu pálit co nevidět, čekají špičkovní byliny dovezené minulý týden z Francie - pelyněk z Pontarlier, fenykl z Provence, anýz z Egypta a podobné lahůdky.
Mám opravdu radost z toho že se Antoine tak ujal a že se mi s ním podařilo prorazit v zahraničí a zlomit tak prokletí českých absintů.
Amen.
Rozhodnutí je jednoduché, se stávající podobou jsem tak spokojený, že už ji nijak zásadně nezměním. Jediné co se bude měnit jsou drobné rozdíly v kvalitě použitých bylin v daném roce. Ale to je stejně tak jako u všech destilátů a vína. Další obrovská výhoda je v mnohem delším zrání ve sklepě. Už nebudu muset dělat tři šarže do roka a dávat je na trh po 4 měsících.
Ročník 2011, který začnu pálit co nevidět, čekají špičkovní byliny dovezené minulý týden z Francie - pelyněk z Pontarlier, fenykl z Provence, anýz z Egypta a podobné lahůdky.
Mám opravdu radost z toho že se Antoine tak ujal a že se mi s ním podařilo prorazit v zahraničí a zlomit tak prokletí českých absintů.
Amen.
- Slovi
- Vymývač
- Příspěvky: 1237
- Registrován: úte 14. dub 2009 16:32:07
- Oblíbený absinthe: alcool de vin
- Bydliště: czech republic
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Chichi, o to cennější kousek přibude do archívu. 
Nicméně, je to pochopitelné a dalo se to čekat. Dosavadní systém jednotlivých šarží by byl dlouhodobě neudržitelný. "Šarže" podle roku jsou konec konců v světě alkoholu úplná samozřejmost a dosavadní styl šarží St. Antoine byl myslím docela ojedinělý.
Ale abych tomu dobře rozuměl. Máš teď dostatek zásob šestky a sedmičky, aby to vydrželo aspoň do konce léta, než bude dostatečně vyzrálá 2011, které uděláš teď kvantum, aby vydržela zas do dalšího léta?
A vzhledem k podstatně větším várkám a dlouhodobější prodejnosti jednotlivých ročníků, neplánuješ míchání? Někdo se tu už dávněji na to ptal. Tedy zavádění "stařených" ročníků? Například, že by byl St. Antoine 2 y.o. za x let už i unikátní kousky 5. y.o. atd.? Mohlo by to nastartovat nový trend v přístupu k absintu, mám pocit, že v oboru se nic takového nedělá, nebo ano? Samozřejmě s tím, že by Antoník se starší nejmladší složkou adekvátně stoupal na ceně.
Nicméně, je to pochopitelné a dalo se to čekat. Dosavadní systém jednotlivých šarží by byl dlouhodobě neudržitelný. "Šarže" podle roku jsou konec konců v světě alkoholu úplná samozřejmost a dosavadní styl šarží St. Antoine byl myslím docela ojedinělý.
Ale abych tomu dobře rozuměl. Máš teď dostatek zásob šestky a sedmičky, aby to vydrželo aspoň do konce léta, než bude dostatečně vyzrálá 2011, které uděláš teď kvantum, aby vydržela zas do dalšího léta?
A vzhledem k podstatně větším várkám a dlouhodobější prodejnosti jednotlivých ročníků, neplánuješ míchání? Někdo se tu už dávněji na to ptal. Tedy zavádění "stařených" ročníků? Například, že by byl St. Antoine 2 y.o. za x let už i unikátní kousky 5. y.o. atd.? Mohlo by to nastartovat nový trend v přístupu k absintu, mám pocit, že v oboru se nic takového nedělá, nebo ano? Samozřejmě s tím, že by Antoník se starší nejmladší složkou adekvátně stoupal na ceně.
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Sedmička se prodává teprve měsíc, takže aktuální zásoby vydrží možná až do prázdnin. Ročník 2011 by se tak do prodeje dostal jako předchozí, tedy asi čtyřměsíční. Vydržel by ale minimálně rok a jak jsi správně poznamenal, budu pak mít mnohem lepší možnosti blendování.
Už jsem tu kdysi psal, že uvažuju nad solera systémem a toto bude prvním krokem. Až se tu potkáme třeba za 10 let, tak bude v nabídce limitovaná edice St. Antoine vzniklá smícháním třeba tří ročníků
Bude to sice ohromně náročné na skladování, nádrže a finance, ale výsledek bude stát za to!
Už jsem tu kdysi psal, že uvažuju nad solera systémem a toto bude prvním krokem. Až se tu potkáme třeba za 10 let, tak bude v nabídce limitovaná edice St. Antoine vzniklá smícháním třeba tří ročníků
Bude to sice ohromně náročné na skladování, nádrže a finance, ale výsledek bude stát za to!
- Slovi
- Vymývač
- Příspěvky: 1237
- Registrován: úte 14. dub 2009 16:32:07
- Oblíbený absinthe: alcool de vin
- Bydliště: czech republic
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Ano, přesně toto je božská hudba pro mé uši. Teď se mi bude hned líp učit.Martin píše:Až se tu potkáme třeba za 10 let, tak bude v nabídce limitovaná edice St Antoine vzniklá smícháním třeba tří ročníků
Edit: Nicméně idea jakéhosi standardu je asi stále značně utopická, že? Vzhledem k jisté undergroundovosti výrobců absintů a až na určité výjimky ne zrovna veliké produkce. Každopádně absint se oficiálně prodává od zákazu nějakých 6-7 let a tak si myslím, že vlastně teď vy výrobci máte v rukou celý potenciál a budoucnost. Éra absintu byla strmě stoupající a stejně rychle došla k úpadku a tu tradici už asi nejsme/nejste schopni obnovit a proto by určitý blended standard nebyl od věci a byl by krokem vpřed. A vzhledem k tomu, že absint nemá nějakou širokou základnu a neovlivní ho nějaké moderní trendy, ale stoji na určité pevné skupině příznivců, mohlo by to vyjít. Vždyť za whisky fanoušci taky dávají i 2K a funguje to. Určitě by tím vzrostla už tak dobrá kvalita všech absintů na trhu... nebo to je zbytečné a byl by to zbytečný "přepych" bez opodstatnění?
Cry aloud / bold and proud / of where I've been / but here I am / where I end."
- Tuvy
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 757
- Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
- Oblíbený absinthe: Pernod Fils
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Sice jdem už trochu OT, ale měl bych poznámku - za whisky dávají kupující 2k - 3k, ačkoliv je to "jen" pálenka ze (zakouřeného) zrní (tj. cena nestařené whisky bude asi pouze lehce nad výkupní cenou kvalitního obilného lihu) - cenu whisky dělá právě staření, které málokdy jde pod 10 let. Nedokážu si představit (byť to Martin určitě má propočtené), kolik by musel stát 10 let v sudu stařený absinthe, když vstupní "materiál" sám o sobě přijde na zhruba 1000kč/l.
A když už se tu mluví o tom staření - Martine kolik měsíců je tomu tvému soudku z Francie?
A když už se tu mluví o tom staření - Martine kolik měsíců je tomu tvému soudku z Francie?
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- Blackhawk
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 528
- Registrován: stř 29. pro 2010 19:14:05
- Oblíbený absinthe: Jade
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Martine gratulu k tomuto rozhodnuti, jeste nedavno jsi psal ze budes prodavat 3 sarze rocne, ale pro me jakozto studenta je to lepsi a pro tebe jakozto pana velitele
je to krok vpred, takze drzim palce at prorazis vetsi diru do sveta. 
- Blackhawk
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 528
- Registrován: stř 29. pro 2010 19:14:05
- Oblíbený absinthe: Jade
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
Dneska jsem kontroloval sveho archivniho Antonicka, byl umisten v komore na studenych kachlickach, ale podotykam, ze mame zatepleny vchod, takze v komore je pokojova teplota, no a proti svetlu jsem si vsimnul u korku vysrazenych kapicek. -> Presouvam tedy do baru. Otazka zni, muzou za to ty kachle?
Naposledy upravil(a) Blackhawk dne pon 21. úno 2011 19:31:07, celkem upraveno 1 x.
- Absinther
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 702
- Registrován: ned 28. bře 2010 3:29:52
- Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
- Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
To je nějáké podivné....ty vysrážené kapičky-byl to fakt antoníček?jestli se ti tam nevysráželo jen něco ze vzduchu
.........mmnt proti světlu?to jako vevnitř?to je asi normální-né? 
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
- Blackhawk
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 528
- Registrován: stř 29. pro 2010 19:14:05
- Oblíbený absinthe: Jade
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
No to ja prave nevim jestli je to normalni....jj vevnitr. Jedina vec me napadla, ze venku byla zima, jak mi prisla (cca pred tydnem) a zmenou teploty se to mohlo stat. Ted jsem ji prevratil, at se ztrati ty kapicky a uvidime co to bude delat v baru, doufam ze nic - ze to byl jen sok z cesty.
- Absinther
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 702
- Registrován: ned 28. bře 2010 3:29:52
- Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
- Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
- Kontaktovat uživatele:
Re: St. Antoine - limitovaná edice sedmé šarže
aha pochopil jsem to dobře
.........Kondenzace uvnitř láhve je úplně normální-žádný stres
..kapičky nemají kam utéct-zase stečou zpět a zase se odpaří, vykondenzujou a stečou zpět 
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?