Recenze |
|
|
Recenzent Habu Datum 2024-09-27 Absinthe Extrait L'Absinthe Ricardo Barcelo Verze Verte Typ destilát Šarže vintage Barva 9 /10 Komentář Barva je žluto-zelená, poměrně nezvyklá, zvláště jde-li o vintage absint. Louche 3 /10 Komentář Slabé. Už ze začátku, kdy se ve sklence začnou prohánět jen a pouze olejové kontury, je jasné, že tady se žádný extra hezký louche efekt konat nebude. Celkový louche je hodně vodový, průhledný, celkově podprůměrný. Poznámka k barvě Průhledný zeleno-žlutý hlen. Aroma 13 /20 Komentář Z nezakaleného absintu mi vstávaly vlasy na hlavě (a chlupy v nosu). Čistý alkohol a nic víc. Nicméně po přidání vody se aroma věru otevřelo a najednou tu máme celkem příjemný vintage anýz a dokonce i něco navíc, co připomíná fenykl. Po pelyňku se ale zem zlehla. Což je škoda, v kombinaci tady těch starých bylinek by se tam docela hodil. Intenzita je samozřejmě slabší, ale je příjemné, jak se ten zavánějící alkoholový odér s přidáním vody naprosto vypařil. Není to katastrofa, ale na vyšší hodnocení to rozhodně není. Hutnost 9 /10 Komentář Překvapivě pěkně hutné, byť ne plným počtem. Chuť 14 /20 Komentář Co to ku... Tak tohle je absolutní brainFUCK! Chuť začíná extrémním sametovým marcipánem, ze kterého jsem málem okamžitě začal kakat cihly. Následuje anýz, něco málo i jiných bylinek a to všechno je pokaženo podezřelou trpkostí, která hranicí s hořkostí. Nicméně si nemyslím, že byl pelyněk pravý použit v barvicí části. Celé je to navíc poměrně rychle pryč. Velice krátký dojezd. Kdyby ta chuť zůstala u těch prvních pár milisekund, nezlobil bych a naopak by se tento vintage absint ze španělské Malagy vezl na vlně velebení. Druhý doušek... opět luxuní začátek a tentokrát dokonce detekuji i něco pelyňku. Hm, marcipán s pelyňkem drží tentokrát o něco déle... až... aj, zase ta koncovka. Dlouho jsem nezažil absint, jehož chuť by začala tak nadějně a končila tak tragicky. Třetí doušek, drž drž DRŽ... ááá bum. Jaj to je schíza. Nicméně u třetího doušku už ten ošklivý dojezd není tak ošklivý a dokonce se v závěru vrací ona marcipánová sametovost z toho starého anýzu. Celkové hodnocení chuti? Začátek atakuje dvacítku, konec je na hranici pitelnosti. Postupně se to trochu lepší, takže 14/20. Celkový dojem 6 /10 Komentář Uf. Aroma bez vody katastrofa, s vodou jakž takž, barva taková... divná, louche mizerný, chuť vhodná pro schizofreniky, v jejichž mysli bydlí několik osobností zároveň. Pro jednoduché absintové násosky, které zajímá jen vylít-nevylít, mám rezultát, že nevylít. Sklenku rozhodně vypiju a možná si naleji ještě jednu, neboť postupem času se v chuti objevuje i charakter podobný absintové esenci Bush. Nedivil bych se, kdyby tato esence byla (ve stopovém množství) použita ve výrobě. Navíc, bude tam více jakési látky (thujon to není, spíše fenchon nebo pinocamphon), která mííírně navozuje "jiné" stavy. Takže jo, dám si ještě! Celkové skóre na základě hodnocení: 66.5 % << x >>
|
|