Rafael píše:
Slovi, dík za odkazy. Počtu si určitě pěkně tam. A ještě jednou se omlouvám, fact jsem to nemyslel nijak zle.
Já tě spíš chtěl vyprovokovat abys tady dal ten Rp. od farmariku.
Jestli ty destilované vody, kvasnice, kvasinky, droždí, živiny pro kvasinky, živná sůl, vitamíny, síran hořečnatý apod. napsané a nelogicky sťapané dohromady v těch Rp. je jejích práce?
Nechci jim dělat dělat reklamu, ale nějak mi to k ním nesedělo...
Farmarik sám nic nepřidává. Pouze přeprodá to, co mu přijde z Belgie z Brouwland a tam jsou ty manuály k plísni i kvasinkám normálně veřejně dostupné, viz odkazy. (Jinak, mám spočítaný, že když kupuješ koji-kin + wyeast #9 ve větším, tak po započítání poštovnýho se to vyplatí od množství 6x (vč.) objednávat přímo z Belgie a ne přes Farmarika).
Co se týče receptů, tak z toho Farmarika/Brouwlandu to je:
Citace:
1500g rice (medium or short grain)
400g malt-rice (kome-koji)
5g citric (one teaspoon) or 4g of hops
4 litres of chilled chlorine/iron free water
5g yeast: use wine/chamagne yeasts
Následuje takový základní postup na dva odstavce co s tím.
Z toho Home Brew Sake je pak složení takovýhle:
Citace:
4,54kg Brewers polished rice (to 58-70%)
1,13kg Koji
7,6l Water
PLUS acid adjustment using lactic acid if possible:
3,8 ml Lactic acid 88% or, alternately, if no lactic acid is available:
8/10-tspn Winemakers citric acid, or 4,1 g acid blend
AND the following:
4g Winemaker’s yeast nutrient
0,7g Epsom salts (magnesium sulfate–MgSO4)
ALSO
tume of yeast WyEast sake yeast K9 strain (type #3134)
6g Morton Salt Substitute (only) [optional]
Pak tam je kompletní postup vč. day-by-day (video)návodu.
- destilovaná voda byla zmíněná jen v tom videonávodu z Home Brew Sake
- droždí & citróny pochopitelně jen v cz/sk návodech jak dělat domácí rýžový víno