Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu http://www.absinthemafia.com/ |
|
Cider http://www.absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=368 |
Stránka 12 z 12 |
Autor: | Froggg [ ned 21. led 2018 21:45:23 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Nevíte někdo, kde v ČR sehnat toto http://www.westons-cider.co.uk/ciders/#henry-westons , případně kdo by to byl schopný a ochotný dotlačit? Kamarád měl z Anglie pár vzorků, konkrétně ten Vintage oak aged, hned na první ochutnání jsem věděl, že toho potřebuju basu |
Autor: | Rafael [ stř 15. úno 2023 18:14:56 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Má první praktická zkušenost s Ciderem: Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx. Psal jsem o tom m.j. i tady: https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360 Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody. (Někdy tam i trochu mrzlo) Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá. Na cca 24°Bx. A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré. Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt. * A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je. Až mi začíná být líto to prohnat palírnou. Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí. |
Autor: | Tornado [ stř 15. úno 2023 21:42:49 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Rafael píše: Má první praktická zkušenost s Ciderem: Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx. Psal jsem o tom m.j. i tady: https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360 Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody. (Někdy tam i trochu mrzlo) Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá. Na cca 24°Bx. A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré. Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt. * A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je. Až mi začíná být líto to prohnat palírnou. Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí. A co ten cider zkusit dolihovat jablkovicí na nějakých 20% |
Autor: | Rafael [ pát 17. úno 2023 13:53:37 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
To by určitě bez problémů šlo, ale už by to nebyl cider. Ztratilo by to, to kouzlo přírodního nízkoalkoholického nápoje. * Kdyby mi neodešla kotlina, opadal smalt, tak bych raději něco, 70l má objem, zapasterilizoval, "zavařil. Díky tomu kohoutu se to za horka velmi dobře plní do láhví. A dá se to dělat venku a nějaké znečištění kuchyně nehrozí. (Konzervoval jsem takto kdysi velké množství moštu). Příloha: A vůbec, nerad něco dělám v malém a v kuchyni apod. v nějakém hrnci se mi se s tím nechce patlat... Tak to beru jako jen "sezónní" nápoj. Něco jako burčák u vinařů. A jak se oteplí a dokvasí to, tak to půjde do palírny. |
Autor: | Rafael [ pát 30. čer 2023 13:20:24 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Tak cider už není. Zdestilováno před asi 14 dny. Už se hodně oteplilo... A hodně ho před tím ubylo. Nebudu raději ani psát kolik... A byl lepší a chutnější než ta výsledná jablkovice. Ale to je jen můj problém. Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná. * P.S. ještě se mi stala taková zajímavá věc co nikdy dřív. Mošt jsem důkladně cedil, ale i tak se v sudech vyvločkovala taková podivná mňaga v chuchvalcích. Myslím si, že to mohlo způsobit teplo. Ale na chuť ani čirost to vliv nemělo. Kdysi jsem totiž cider uchovával, dozrával před destilaci ve studeném sklepě. |
Autor: | Tornado [ sob 01. črc 2023 10:43:26 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Rafael píše: Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná. Pokud děláš 2 destilace, tak mezi 1. a 2. můžeš přidat nějaké bylinky. Třeba pelyněk pravý.... |
Autor: | Rafael [ sob 01. črc 2023 16:24:50 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Ještě mě napadla s tím vyvločkováním jedna věc. Kdysi jak jsem dělal jablkovici po francouzském způsobu, tak cider šel do sklepa až po důkladném vyčeření... * A začal jsem s tím po šárkové pohromě. Vysadil jsem větší extenzivní jabloňový sad s moštovými odrůdami. A skončil po velkém rozmachu pěstitelských pálenic. Lidé si je začali plést s kompostem a vozili tam všelijaký bordel. Jablečná pálenka získala proto u nás velmi špatnou pověst.... Tak jsem s ní skončil. Ale co s jablky? Tak jsem je začal používat na likérový líh. Mošt silně zředit vodou a cukerným, (likérnickým), sirupem. A výsledný destilát, nebo lutr, ještě dočistit uhlím. * Ale i tak jsem to ještě zkusil. Hlavně díky vysoké ceně cukru, velké úrodě a taky jisté nostalgii. |
Autor: | drahousek [ sob 01. črc 2023 18:06:58 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Čéče, já cider nesdestiluju ani jednou ... -joke- |
Autor: | drahousek [ sob 01. črc 2023 18:07:35 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Cider |
Tornado píše: Rafael píše: Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná. Pokud děláš 2 destilace, tak mezi 1. a 2. můžeš přidat nějaké bylinky. Třeba pelyněk pravý.... Přesně.....takovej Calvadosinth |
Stránka 12 z 12 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |