Landcraft. Předpokládám, že většina zdejších tento "trochu jiný" lihovar již zná. Minulý týden hodili na FB nadějný příspěvek s novým počinem - absintem. Neváhal jsem, slovo dalo slovo a několik mafiánů si udělalo včera výlet do Turska.
Paliči Ondra a Petr jsou takoví... experimentátoři.
Palírna je jedná velká experimentální laboratoř. Nakládají do lihu a destilačního kotle naprosto všechno, co jim přijde pod ruku. V případě jejich prvního absintu jsem nevěděl, co čekat, ale výsledek, prototyp ze sudu, je nakonec docela pitelný.
Recenzent
Habu Datum
7/30/2021 Absinthe
Landcraft Prototyp Verze
Těžko říct... Typ
Destilát Šarže
2021 Barva
10 /10 Komentář
Dokonale jantarová s nepatrným náznakem růžové. Čistá barva "mrtvých listů", která nápadně připomíná vintage absinty. Což je koneckonců vlastní většině absintů, které prošly sudem. Díky křišťálové jasnosti a velice líbivému jantarovému odstínu lze s klidem udělit plný počet. Louche
9 /10 Komentář
To je pane podívaná! Nezakalený absint měl tendenci "mlékovatět" už po vnitřních stranách sklenice, což nabádalo k očekávání, že tohle bude louchovací bomba. Jenže... ne tak docela. Louche si dával zatraceně na čas, ale když se poměrně neurčitě uvnitř rezervoáru začal tvořit, tak posléze byla sklenka plná hutné jantarově oranžové smetany s velmi výraznou olejovou vrstvou na povrchu. Kdyby louche začal klasicky odspodu a ne z prostředka rezervoáru, bylo by to jasných 10/10. Poznámka k barvě
Jantarově oranžová smetana. Aroma
15 /20 Komentář
Nezakalený Landcraft absint voní čistě a jasně po sudu. Vanilková zemitost je velice příjemná a je nenápadně doprovázena bylinkovou svěžestí. Co je ale hodně zajímavé, je fakt, že dominantnost sudovosti je ta tam, jakmile je sklenka doplněna studenou vodou. V tu chvíli to jsou jen ty svěží bylinky, s fenyklem a anýzem v čele. Pelyněk není bohužel vůbec výrazný. Ba je dokonce sotva detekovatelný. Kolem a kolem je aroma příjemné, byť po zavodnění méně intenzivní, s chybějícím pelyňkem. Hutnost
10 /10 Komentář
Smetana. Chuť
14 /20 Komentář
Hmm, vůbec první kontakt je to sudové aroma, které se vytratilo ze zakaleného absintu. Poté trpkost fenyklu a opatrné pohlazení anýzem. Myslím, že to množství (a kvalita) fenyklu vděčí za ten silný louche a následné silné trpkosti v chuti. Zajímavý je dojezd, kdy se vrací ona sudová vanilkovost. První doušek je v podstatě velice jasný a stabilní vzorec - sud - bylinky - sud... dlouhý sudový dojezd, který je opět doplněn bylinkami. Druhý doušek kopíruje takřka 1:1 doušek první. Stabilní kousek! Stejně tak třetí doušek, snad jen úroveň fenyklové trpkosti se mění. Co hodnocení trochu stahuje, je ta malá bylinková rozmanitost. Absint je spíše jednodušší a hlavně postrádám ten zmiňovaný pelyněk. I tak jde ale o velice pitelný absint a nebude mi vůbec dělat problém sklenku vypít. Celkový dojem
8 /10 Komentář
Pokud je toto prototyp (a navíc první prototyp), tak jsem převelice zvědavý na finální produkt! Zároveň je třeba poznamenat strategický tah naložit svoji prvotinu do sudu. Sud dokáže zakrýt nedostatky a doplnit to, co chybí. Každopádně pokud by byl tento absint obohacen více pelyňkem, šlo by o velice zajímavou záležitost. Tak jako tak, jde o velice slibný začátek nového českého absintu. Jen tak dál! Celkové skóre na základě hodnocení: 82.9 %
<< x >>
Co je ale na Landcraftu o to více pozitivnější, je ochota naslouchat. Ochutnali HG od jednoho zdejšího nového mistra a věru jim padla brada až na zem. Ba co víc, rádi by se prý účastnili dalšího setkání absintových mafiánů.