wilkinsl píše:
Dworzaaa píše:
Tak to se spis nez o rum, jedna o cachacu ne?
Rum se pálí z melasy a cachaca se vyrábí ze zelené třtiny.
To není tak úplně pravda. Na karibských ostrovech původně kolonizovaných Francouzi se vyrábí z čerstvé šťávy z cukrové třtiny "Rhum Agricole" (známé značky St. James, Clément), klasickému rumu z melasy pak Francouzi říkají "Rhum Industriel".
Jinak, jak správně píše Tibro, záleží daleko víc na postupu výroby než na původní surovině. Když cokoliv destilujete na koloně na vysoké procento alkoholu, je množství příměsí minimální a dostáváte tzv. "neutral spirit", v podstatě vodku, existují totiž i vodky z cukrové třtiny. Naopak pro dosažení charakteristických rumových aromat a chutí se používají speciální postupy, jako určité kmeny kvasnic, případně tzv. "dunder", což je zbytek po minulém kvašení (oblíbená metoda u Jamajských rumů). U zrajících rumů také záleží na tom, do jakých sudů se to dá, jinak bude chutnat rum, který zrál v sudech po sherry, a jinak rum ze sudů po bourbonu. V neposlední řadě záleží i na tom, kolik cukru, karamelu a dalších podvodů tam někteří bezskrupulozní výrobci dodají těsně před lahvováním.
Jinými slovy, líh z cukrové třtiny nemusí mít ani náznak rumové chuti nebo aromatu.